Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Ηλεκτρονικές εκκλησίες - Οn line κατήχηση στα... κινέζικα

[...]

ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ πλευρά της οθόνης είναι η φωτογραφία της Αναστάσεως. Ακριβώς από κάτω υπάρχει το βελάκι- play. Ο επισκέπτης κλικάρει και τότε ακούει- και διαβάζει- στα κινέζικα τι συμβολίζει η εικόνα και τι σημαίνει η Ανάσταση του Χριστού. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες για όλα τα πρόσωπα που εμφανίζονται στην εικόνα.

Αυτό τον τρόπο έχει εμπνευστεί ο Έλληνας ιερέας στην ορθόδοξη εκκλησία της Ταϊβάν, ο π. Ιωνάς Μούρτος, προκειμένου να ενημερώσει τους Κινέζους για τον Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία. Πρόκειται για on-line κατήχηση! «Οι Κινέζοι, ο μισός πληθυσμός της Γης δηλαδή, αγνοούν παντελώς την ορθόδοξη Εκκλησία. Για παράδειγμα, οι ορθόδοξοι ιερείς με τα ράσα και τα γένια τους θυμίζουν μια θεότητα της Κόλασης από την παράδοσή τους... Γι΄ αυτό τον λόγο προσπαθώ με το Ίντερνετ να κάνω γνωστή την ορθόδοξη θεολογία», λέει στα «ΝΕΑ» από τη μακρινή Ταϊπέι ο 52χρονος ιερέας.

Το πρόγραμμα της... e-κατήχησης ονομάζεται etheology και βρίσκεται στο site της Εκκλησίας της Ταιβάν www.theology.cn. «Ο επισκέπτης μπορεί να μάθει τι είναι Εκκλησία, τι είναι Λειτουργία, πώς είναι το σώμα του Χριστού», εξηγεί ο π. Ιωνάς. Να δει σε βίντεο πώς ο π. Ιωνάς ετοιμάζει στο Δισκοπότηρο τη Θεία Κοινωνία. Πρόκειται για μια μορφή κατήχησης που σίγουρα δεν υπάρχει στην Ελλάδα και, ίσως, πουθενά αλλού στον κόσμο.

Πλήρες άρθρο: ΤΑ ΝΕΑ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ αδελφέ,
αν μπορούσες να αναρτήσεις την επιστολή του π. Ιωνά προς το Ορθ. περιοδικό Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης, γ'τρίμηνο 2008. Θα μας βοηθούσε περισσότερο, αν είχαμε περισσότερες Ιεραποστολικές ειδήσεις από τα ιεραποστολικά κλιμάκια της Ασίας,γιατί οι άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν, πρέπει να έχουν συγκεκριμένες ανάγκες μπροστά τους.

Επίσης, προτείνω, κάποια από τα δογματικά άρθρα που βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Ορθ. Εκκ. Ταϊβάν, να μεταφραστούν και σε άλλες γλώσσες της Ασίας και να γίνει μια οργανωμένη ιστοσελίδα Ορθόδοξης κατήχησης, με τη βοήθεια των ιεραποστολικών κλιμακίων της Ινδίας, των Φιλιππίνων, της Ινδονησίας, της Κορέας και της Σιγκαπούρης.

Προσευχόμαστε στον Τριαδικό Θεό να ευλογεί τα Ορθόδοξα ιεραποστολικά κλιμάκια της Ασίας και να φέρει νέους εργάτες του Ευαγγελίου σε αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ αδελφέ,
θα θέλαμε να αναρτήσεις στην ιστοσελίδα, σε βίντεο,όλη την ομιλία του π. Ιωνά στον Ιεραποστολικό Σύνδεσμο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 7/9/2008. Είναι μία ομιλία που πρέπει να ακουστεί σε όλη την Ελλάδα, αλλά το εκκλησιαστικό κανάλι 4Ε δεν έχει πανελλαδική εμβέλεια.

Θα είναι πολύ ωφέλιμη για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή και τις προοπτικές της. Ίσως κάποιοι να αφυπνιστούν και να συγκινηθούν.

Προτείνουμε να στέλνουν οι Ελληνορθόδοξες Εκκλησίες και Μητροπόλεις ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ή προαιρετικά ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΑΜΟΥΣ κληρικούς για ένα χρονικό διάστημα ( ενός χρόνου ή ενός εξαμήνου ) στις Ορθόδοξες Ιεραποστολές σε Ασία, Ωκεανία, Αφρική και Λατινικη Αμερική. Επίσης, προτείνουμε τα μοναστήρια ( ανδρικά και γυναικεία ) να στέλνουν μικρές συνοδείες μοναχών και μοναζουσών για κάποιο χρονικό διάστημα στις Ορθόδοξες Ιεραποστολές, για να τις διακονήσουν.